Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Aυστραλός ναυαγοσώστης στη Λέσβο

http://neoskosmos.com/news/el/australos-nauagoswsths-sth-lesvo


Ο Αυστραλός ναυαγοσώστης, Simon Lewis, ζήτησε να πάει στη Λέσβο εθελοντικά, προκειμένου να βοηθήσει πρόσφυγες οι οποίοι από την Τουρκία επιχειρούν, μέσω του Αιγαίου Πελάγους, να φθάσουν στη Λέσβο.
Η πρώτη του δήλωση στα ΜΜΕ είναι ότι «ποτέ δεν πρόκειται να ξεχάσει την τρομακτική αυτή εμπειρία». 
Τα 10 χιλιόμετρα που διασχίζουν οι πρόσφυγες από την Τουρκία στη Λέσβο είναι πολύ επικίνδυνα, είναι εντούτοις ο μόνος τρόπος για να περάσουν χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες που ζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη.
Ο Simon Lewis, ο οποίος είναι επικεφαλής του ναυαγοσωστικού κλαμπ St. Kilda, πήγε στην Ελλάδα ως μέλος μιας ομάδας διάσωσης των προσφύγων, μέσω κοινής επιχείρησης του Οργανισμού Ελλήνων Ναυαγοσωστών και του Διεθνούς Συνδέσμου Ναυαγοσωστών.
Ο ίδιος δήλωσε ότι μόνο η δική του ομάδα βοήθησε να σωθούν 517 άτομα μέσα σε δέκα μέρες, τονίζοντας ότι η ευγνωμοσύνη εκείνων που έσωσαν ήταν κάτι απερίγραπτο.
Από την άλλη πλευρά, προσθέτει, ότι ήταν φοβερό να βλέπει κανείς ανθρώπους να πνίγονται και να μη μπορεί να τους βοηθήσει γιατί βρίσκονταν σε τουρκικά ύδατα, όπου δεν είχαν πρόσβαση για να τους προσφέρουν βοήθεια. Ο αριθμός εκείνων που πνίγηκαν μέσα σε δέκα μέρες που βρίσκονταν ο ίδιος εκεί ήταν 31 άτομα, είπε.
Αναφερόμενος στον τρόπο και τα μέσα που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες για να φθάσουν στη στεριά, θα πει ότι είναι 'απίστευτος'.
«Οι βάρκες-φουσκωτά έχουν κατασκευαστεί από τα πιο φτηνά και ψεύτικα υλικά, με ψεύτικα σωσίβια και άχρηστες κινεζικές μηχανές. Αυτοί οι άνθρωποι ρισκάρουν τη ζωή τους, προσπαθώντας να δραπετεύσουν από μια εφιαλτική κατάσταση, να βρουν την ελευθερία τους και είναι ο μόνος τρόπος που τους προσφέρεται».
Το διάστημα που ήταν εκεί, είπε, έφτασαν πάνω από 2.000 πρόσφυγες.
Με την ευκαιρία των εορτασμών της Ημέρας της Αυστραλίας, ο δικηγόρος και ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Julian Burnside, δήλωσε ότι η εμπειρία του Simon Lewis εμπνέει και εκφράζει πλήρως το τι σημαίνει να είσαι Αυστραλός.
«Ωστόσο, η στάση της Αυστραλίας όσον αφορά τους πρόσφυγες, τα τελευταία χρόνια, είναι επαίσχυντη», τόνισε, προσθέτοντας ότι «ένας τρόπος που μπορούν οι Αυστραλοί να βοηθήσουν στο να σωθούν ζωές είναι να υιοθετήσουν μία πιο ανθρωπιστική προσέγγιση στο θέμα των προσφύγων γενικά».
Το να σώζεις ζωές, όπως έκανε ο Simon Lewis, είπε, εμπλουτίζει τη δική σου ζωή.
πηγη:http://neoskosmos.com/news/el/australos-nauagoswsths-sth-lesvo