Αθήνα: Το ΙΚΑ ομολογεί πως υπάρχει καθυστέρηση καταβολής της σύνταξης σε Έλληνες δικαιούχους που ζουν στην Αυστραλία, εξηγεί τους λόγους πού οφείλεται η καθυστέρηση, ενώ ζητεί και την καλύτερη συνεργασία των ασφαλισμένων ομογενών.
Συγκεκριμένα, το ΙΚΑ έπειτα από πρόσφατα δημοσιεύματα του ομογενειακού Τύπου (αλλά και ανακοίνωση του Ελληνοαυστραλιανού Συμβουλίου), εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:
«Τα δημοσιεύματα, ως επί το πλείστον, επικεντρώνονται στην καθυστέρηση εμβάσματος του ποσού της ελληνικής σύνταξης στον δικαιούχο, εφόσον αυτός είναι κάτοικος Αυστραλίας. Πράγματι, υπάρχει καθυστέρηση από την ημερομηνία της έκδοσης της απόφασης έως την ημερομηνία που εμβάζεται, σε περίπτωση εγκριτικής απόφασης, το αντίστοιχο ποσό στον δικαιούχο».
» Αυτή οφείλεται στο εξής: αρμόδιο για την έκδοση της απόφασης, είναι το Περιφερειακό Υποκατάστημα Συντάξεων και μόλις αυτή εκδοθεί, κοινοποιείται απευθείας στον ασφαλισμένο με συνημμένα έντυπα, τα οποία πρέπει να επιστραφούν από τον ασφαλισμένο συμπληρωμένα (με
στοιχεία λογαριασμού τραπέζης, κ.λπ.) στο Περιφερειακό Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αθηνών, που είναι αρμόδιο για να εμβάσει τα ποσά».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΚΑ, η καθυστέρηση οφείλεται, κυρίως, στους ομογενείς, τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Ο ασφαλισμένος δεν στέλνει έγκαιρα τα ζητούμενα στοιχεία, ο οποίος άλλωστε σε αρκετές περιπτώσεις, είτε τα απευθύνει στη Διεύθυνσή μας είτε στο Περιφερειακό Υποκατάστημα Συντάξεων, με συνέπεια η περαιτέρω διαβίβασή τους στο αρμόδιο Υποκατάστημα του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Αθηνών, να καθιστά τη διαδικασία περισσότερο χρονοβόρα. Επισημαίνουμε, ακόμη, ότι και το τραπεζικό σύστημα απαιτεί τουλάχιστον μία εβδομάδα από την εντολή έως την αποστολή του ποσού».
» Διευκρινίζουμε δε, ότι η καθυστέρηση είναι για το αρχικό έμβασμα. Από εκεί και πέρα η διαδικασία είναι ομαλή και αναλόγως του ποσού της σύνταξης, αυτό εμβάζεται είτε κάθε μήνα είτε κάθε εξάμηνο, προκειμένου να αποφευχθεί η μεγάλη προμήθεια της Τράπεζας σε περίπτωση που το ποσό είναι κάτω των 60 ευρώ».
Εξάλλου, το ΙΚΑ, απαντώντας σε ανακοίνωση του Ελληνοαυστραλιανού Συμβουλίου, επισημαίνει ότι «η καθυστέρηση από ελληνικής πλευράς είναι ανάλογη της καθυστέρησης της αυστραλιανής», εξηγώντας:
«Η καθυστέρηση των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων οφείλεται περισσότερο στη διαδικασία έκδοσης απόφασης, καθόσον οι αιτήσεις που αποστέλλονται από τον αυστραλιανό φορέα τις περισσότερες φορές, έχουν ελάχιστα ή καθόλου στοιχεία για το πού ο ενδιαφερόμενος απασχολήθηκε στην Ελλάδα. Το χρονοβόρο τμήμα διαδικασίας είναι η διαπίστωση του χρόνου ασφάλισης του. Αιτήσεις με περιεχόμενο "οικοδόμος από το 1960-63", "δεν έχω βιβλιάρια", "στα χωράφια", "ράφτης από το 1960", είναι η πλειοψηφία. Τα ταμεία αλληλογραφούν με τον ασφαλισμένο, ζητούν πληροφορίες κ.ο.κ.»
» Αντίθετα, ο αυστραλιανός φορέας απαιτεί οι ασφαλισμένοι να συνοδεύουν την αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, που παραλαμβάνει όλα τα στοιχεία (πληθώρα εντύπων που συμπληρώνει ο ασφαλισμένος), αλλιώς δεν την εξετάζει καθόλου».
» Αν λάβουμε υπόψη μας ότι παραλαμβάνουμε από τον αυστραλιανό φορέα αιτήσεις που υποβλήθηκαν ενίοτε και με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός έτους και ότι οι αντίστοιχες δικές μας, που ζητάμε το χρόνο διαμονής τους στην Αυστραλία, καθυστερούν τουλάχιστον ένα έτος, δεν αντιλαμβανόμαστε το λόγο, για τον οποίο, για άλλη μια φορά, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να εξηγήσουμε τους λόγους της δικής μας καθυστέρησης. Θα θέλαμε, και έχουμε στη διάθεσή σας πλήθος περιπτώσεων που επιβεβαιώνουν τα ανωτέρω, να επισημάνετε στους αντίστοιχους
διαμαρτυρόμενους φορείς αυτά που αναφέρουμε».
Εξάλλου, όπως προκύπτει από ξεχωριστή ανακοίνωση του ΟΓΑ (Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων), αρκετοί Έλληνες της Αυστραλίας που διεκδικούν και ελληνική σύνταξη, απέκρυψαν ότι έπαιρναν σύνταξη από την Αυστραλία, έλαβαν σύνταξη από τον ΟΓΑ και τώρα, εκτός των άλλων, τούς ζητάνε πίσω τα χρήματα που εισέπραξαν με την μέθοδο του «συμψηφισμού».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΓΑ, μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν υποβληθεί σε Ελλάδα και Αυστραλία 13.445 αιτήσεις για συνταξιοδότηση. Και υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση:
«Έχουμε διαπιστώσει ότι σε πολλές περιπτώσεις, ορισμένοι κατά την υποβολή της αίτησής τους για σύνταξη από τον ΟΓΑ, είχαν αποκρύψει τη διαμονή και τη συνταξιοδότησή τους από την Αυστραλία, με αποτέλεσμα τώρα, με τη γνωστοποίηση των νεότερων στοιχείων από τον Αυστραλιανό Φορέα, να απαιτείται ανάκληση της συνταξιοδοτικής τους απόφασης, υποβολή, σε ορισμένες περιπτώσεις νέας αίτησης για χορήγηση σύνταξης, στο πλαίσιο της Συμφωνίας και συμψηφισμός των αχρεωστήτως εισπραχθέντων συντάξεων, γεγονός που προκαλεί επίσης ιδιαίτερα μεγάλο όγκο εργασιών από διάφορες εμπλεκόμενες διευθύνσεις του ΟΓΑ».
Πηγή: news.in.gr